2/21/2013

ya Elif olacaksınız

Hoca Schmidt o sabah kimya dersi verdiği sınıfa girdi ve elindeki çantasını masasına bırakıp 'Bu gün kimya dersi yapmayacağız size anlatacaklarım var' dedi. Gözleri kan çanağına dönmüştü. Sınıf aniden bir sessizliğe büründü.

2 gün öncesi:
Hoca Schmidt'in kapısı çalınır ve 'gir' dediğine içeri hem sınıf hocalığı yaptığı sınıfta, hemde kimya sınıfında bulunan Elif girer.
Elif sakin sessiz, kendi halinde bir öğrencidir. Yaklaşık bir senedir başı kapalıdır ve o günden sonra arkadaşlarından kendini soyutlamistir.
Elif üzgün gözlerle hocanın yüzüne bakar ve şöyle der. 'Hocam bana yardım edin. Beni öldürecekler. Ne yapacağımı bilmiyorum. Hocam hamileyim ben. Ailem öğrenirse yaşatmazlar beni.'
Hoca şaşırmış ne diyeceğini bilemez. Sonra Elif'e kendini üzmemesini, herşeyin düzelebilecegini, isterse ailesi ile konuşabileceğini söyler.
Elif'in erkek arkadaşı almandır ve onu çok sevdiği için birlikte olmuştur.
Elif ailesine asla söylememesi gerektiğini, çıkar yol bilmediğini ve çok korktuğunu söyler.
Schmidt hoca bir çözüm bulunabileceğini ve ona yardımcı olacağını söyler.

1 gün öncesi:
Elif hamile olduğunu fark ettiğinde herşey için çok gectir. Sevdiği sevinmiştir, fakat Elif'in ailesinin nasıl olduğunu ve aslında hiç bir zaman bir arada olmamaları gerektiğini biliyordur.
Elif dikkat çekmemek için okula gidip gelir, fakat kendinden iki yaş küçük erkek kardeşinin gözleri her an üzerindedir.
Elif annesine açılmayı çok ister ama bilir ki anneside tıpkı babası ve kardeşleri gibi onu anlamayacak ve hemen babasına söyleyecektir. Tüm gün avare gibi dolanır Elif. Biraz dolaşma bahanesi ile çıkar ve nereye yürüdüğünü bilmeden saatlerce yürür. Yolu bir otoban çıkışına çıkar ve Elif çıktığı köprünün altından geçen otobanı seyreder.

Dün akşam:
Hoca Schmidt yorgun bir günün ardından ailesi ile akşam yemeğini yemiş, her akşam olduğu gibi oturup günlük gazeteyi eline almış akşam sefası yapmaktadır. Aklı Elif'e takılmıştır. Eşi ile konuşmuş, nasıl yardımcı olabilecekleri hakkında fikir yürütmüşlerdir.
Gazetenin son sayfasını açtığında Schmidt'in gözleri büyük puntolarla yazılmış başlığa takılır:
"Bir türk kızı daha intihar etti"

Haber:
19 yaşında Elif'in aile baskısından kendini intihar ettiği tahmin ediliyor. İki buçuk aylık hamile olan Elif ailesine hiç bir şey söylemeden evden çıkmış ve kendini köprüden otobanın üzerine bırakmıştır. Lise son sınıf öğrencisi olan Elif'in okulda sevilen bir öğrenci ve çalışkan bir öğrenci olduğu öğrenildi. Alman bir sevdiği olduğunu ailesinden saklayan Elif, hamile olduğunu öğrenince aile korkusundan dolayı intihara baş vurduğu tahmin ediliyor.
Küçük erkek kardeşinin sözleri ise polisin araştırmalarına farklı bir yön verdi. "İyiki kendini öldürdü, yoksa ben onu öldürürdüm" diyen gencin sorgulaması devam ediyor.

Bu gün:
Hoca Schmidt o sabah kimya dersi verdiği sınıfa girdi ve elindeki çantasını masasına bırakıp 'Bu gün kimya dersi yapmayacağız size anlatacaklarım var' dedi. Gözleri kan çanağına dönmüştü. Sınıf aniden bir sessizliğe büründü.

Hoca Schmidt, farklı kültürlerin, farklı dinlerin bir arada kardeşçe yaşayabilmesi gerektiğini ve hepimizin aynı Allah'tan geldiğimizi anlattı sınıfa. Herkesin örf, adetleri olduğunu fakat ileride çocuklarını korku altında değilde, sevgi ile yetiştirmeleri gerektiğini anlattı. Elif'e annesi eğer zamanında konuşarak yardımcı olsaydı, yada küçük kardeşini namus kavramı ile doldurmuş olmasalardı, Elif'in bu gün yaşıyor olabileceğini ve Elif'in sevdiği çocuğunda perişan olmayacağını anlattı. Aklınızı ve yüreğinizi ferah tutun. insanların anlayışlarına, düşüncelerine ve kendi istekleri doğrultusunda attığı adımlara saygı duyun. Yoksa bir gün sizde ya Elif olacaksınız, yada Elif'in kardeşi dedi ve sınıfı terk etti.

4 yorum:

  1. Çok üzücü bir olay! Bir sürü şey yazılabilir bu konu hakkında. İşte kelimelerin, cümlelerin kifayetsiz kaldığı nokta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kelimelerin kifayetsiz oldugu durumlarda cümlelerimizle ancak anlatabiliriz.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Etrafimda ki olaylari anlatmaya karar verdim. Bu gercekten olmus bir sey.

      Sil