12/04/2013

Son zamanda okudugum kitaplar

Okuduğum kitaplardan uzun zamandır bahsetmedim. Kitapları anlatmakta bir yeteneğim yok zaten. Ufak notlar alıyorum. O kadar.

Firarperest - Elif Safak
Arka Kapak:
İnsan ki eşrefi mahlukattır, içindeki semavi özü keşfetmekle yükümlüdür. Çıkacaksın yollara, kendine doğru git gidebildiğin kadar. Keşif boynumuzun borcudur. Kendimizi keşfetmek, aşkı keşfetmek, dünyayı keşfetmek, Öteki'ni keşfetmek... (…) Çakılı kalmamak sırf alışkanlıklardan ötürü demir attığın koylara. Çıkmak oralardan, geçmek dalgakıranların beri tarafına, bilmediğin memleketlere varmak, tatmadığın yemekler yemek, sözlerini anlamadığın şarkılarla içlenmek, risk almak, dağılmak ve parçalanmak ve hasret çekmek buram buram, gurbetin tadına bakmak ve kendini yabancının gözünden görmek, şaşırmak yeniden, şaşırmak bir çocuk gibi dünyanın hallerine, çeşitliliğine, güzelliğine, acımasızlıklarına... şaşırmak ölene kadar... şaşırma kabiliyetini hiç yitirmemek... budur son tahlilde Âdemoğullarına, Havvakızlarına kendilerini keşfettirten serüven.

Elif Safak bu kitabinda gazete yazilarini bir araya toplamis. Son zamanlarda Elif Safak okumayanlar cok fakat ben daha cok yazilari ile ilgilendigim icin okuyorum kendisini. Bu kitapta bulunan yazilari da cok begendim.

***

Bülbülü Öldürmek - Harper Lee 


Amerikada 1930ların Güney Eyaletlerinden birinde bir zenci, beyaz bir kızın ırzına geçmekle suçlanır. Önyargılar, şiddet ve riyakarlıkla beslenen Güneyli erişkinlerin ırk ve sınıf ayrımı konusundaki mantıksız yaklaşımlarını Scout ve Jem Finch adlarındaki iki çocuğun ağzından keyifli bir dille bize aktaran roman, aynı zamanda kent halkının vicdanına karşı tek başına karşı koyan bir erkeğin mücadelesini de anlatıyor. Tüm zamanların en çok sevilen klasiklerinden olan Bülbülü Öldürmek, 1960 yılında yayınlandığından bu yana birçok saygın ödül kazanmıştır. Pulitzer Ödülü de kazanan roman, kırktan fazla dile çevrilmiş, tüm dünyada otuz milyondan fazla satmış ve ünlü yıldızların başrolünü oynadığı film, Oscar kazanmıştır. ****** Bülbülü Öldürmek ilk yayımlandığında satış rekorları kırmış ve yazarını kısa sürüde üne kavuşturmuş güzel bir romandır. 1961 Pulitzer Edebiyat Ödülünü kazanmış, bir yıl sonra beyaz perdeye aktarıldığında ise Oskar almıştır. Harper Lee eski ve yorgun bir kasabanın insanlarını etkili bir gözlem gücüyle ve ince bir duyarlılıkla anlatırken çocukluğun o uçsuz bucaksız dünyasını tüm zenginliğiyle yansıtmayı başarır

Ah ne diyebilirim ki? Bu kitabı çok sevdim. Duyguların Rengi kitabın da hissettiğim duyguyu tekrar hissettim. ırkçılık gerçekten de hiç hoş bir şey değil.

***

Aldatmak - Ahmet Altan 


Onunla bir kere daha buluşması, yaşadıklarını bir kaçamak olmaktan çıkaracak, kendisini bir labirent gibi içine alıp bu yaşananları bir daha kolay kolay dışına çıkılamayacak bir maceraya dönüştürecekti. Bunu hissediyordu. Kaçacaksa şimdi kaçmalıydı, daha sonra çok geç olacaktı. Böyle olacağını hissettiği, hatta bildiği halde kaçmak istemiyordu. Yaşadıklarının yarattığı heyecan ve zevk kadar, hatta belki de daha çok, bundan sonra neleri nasıl yaşayacağına dair içindeki merak, kaçmasına izin vermiyordu.Bu kitabı okuduktan sonra hayatınıza ve ilişkilerinize bir kez daha bakacak, hepsinin size şimdi çok daha değişik göründüğünü şaşırarak fark edeceksiniz.Aşkı ve insanı pek az yazar onun gibi anlatabildi...

Eşini aldatan bir hanımın hikayesi anlatılıyor bu kitapta. Gerçekten de heyecan verici bir kitaptı benim için. Aslında mutlu bir evliliğe sahip olan hanım nasıl oldu da genç adama gönül kaptırdı, anlaşılır gibi değil. Bu kitabı okuduktan sonra aşka bakış açın farklı olacak demişti ödünç veren arkadaşım. Haklı.

***

Bekledigim Sendin - Amor Towles 

Yirmi beş yaşındaki Kate Kontent 1937 yılının son gecesini oda arkadaşıyla beraber Greenwich Village’daki ikinci sınıf bir caz kulübünde geçirmektedir ve ikisi, ceplerindeki toplam üç doları mümkün olduğunca idareli kullanmak zorundadırlar. Masmavi gözlere ve etkileyici bir gülüşe sahip yakışıklı bankacı Tinker Grey kulübe gelir ve yanlarındaki masaya oturur. Bu tesadüfi tanışma ve şaşırtıcı sonuçları, Katey’yi Wall Street firmasının sekreter odasından New York sosyetesinin üst basamaklarına ve Condé Nast’ın yönetici ofislerine; kıvrak zekâsı ve kendine özgü soğukkanlılığından başka dayanak bulamayacağı seçkin ortamlara taşıyan bir yıllık yolculuğun başlangıcı olur. “Mükemmel! Zekice, nüktedan ve büyüleyici.” David Nicholls “Büyük Buhran döneminde Manhattan’da mücadele etmek ve hayatta kalabilmek üzerine yazılmış, ilgiyi hak eden, çok başarılı bir ilk roman…” Wall Street Journal “Bu hareketli dönem hikâyesiyle Towles filmlerden aşina olduğumuz siyah-beyaz Manhattan’ı, garip komiklikleri, kadın-erkek arkadaşlıkları ve romantik fesatlıklarıyla yeniden canlandırıyor. Towles’un karakterleri karışık bir dönemde yaşayan, kendilerine gerçek yaşamlar kurmaya çalışan genç Amerikalılar.” The New York Times “En ilginç olan, Towles’un hikâyeyi anlatma, günümüz kültüründe nadiren tasvir edilen bir yeri ve zamanı resmetme şekli. Erkek yazarın, bir kadının ağzından anlatılan öyküye bu kadar hâkim olması da etkileyici.” USA Today “İçinde kaybolmanın çok kolay olduğu, büyüleyici bir hikâye.” The Observer “Belli ki yazar, kitapta anlattığı seçkin yaşamlara sahip, hayat dolu ve bazen pervasız karakterleri çok iyi tanıyor.” People “Tarz sahibi.” The Boston Globe “Olağanüstü bir ilk kitap…” Publishers Weekly “Yazar zarif ve güçlü bir anlatıma sahip.” Kirkus Reviews “Elden bırakmanın mümkün olmadığı bir roman.” O, The Oprah Magazine  

Ah bu kitap çok güzeldi. O zamanının İngilteresini buram buram yaşadım bu kitapta. Burnuma 1937 yılında yaşayan hanımların zerafeti geldi.
Sevginin sadeliği. İyi ki okudum dediğim bir kitap oldu.


***

Bundan sonra böyle kisa kisa da olsa okudugum kitaplari burada paylasacagim. Görseller ve kitap aciklamalari vikitap.com dan alinmistir. Sevgiler.

8 yorum:

  1. Ben Elif Şafak'ı çok beğeniyorum. Özellikle Aşk ve Araf bir harikaydı! Kesinlikle tavsiye ederim, canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ask'i okudum canim. Arafi okumayi düsünüyorum. Bu arada senden yorum almak ne güzel.

      Sil
  2. Tanırının unutulan Çocuklarını okumuştun sanki, ben mi yanlış hatırlıyorum. blogta ve ig da baya popülerdi.. Onu okuyacağım bende..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok dondurmam okumadim. Okusaydim onu da eklerdim buraya. IG da görmedim ben hic. Kimin ki o kitap?

      Sil
    2. Craig Silvey, yazarı. Ben başka bir şeyle karıştırıyorum o zaman :)

      Sil
    3. Tabi ki olabilir. Okurum onu da insallah.

      Sil
  3. Emrah Serbes okumadiysan ilk tavsiyem. Ardından Murat Menteş in kitapları geliyo ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ikisini de okumadim. Malum yurt disindayim ya, türk yazarlarin kitaplarini her zaman almam o kadar kolay olmuyor Aryacim.

      Sil