2/25/2013

Yol gecen hani

Sınavdı, izindi derken Şubat ayını evde ve üniversitede ders çalışmakla geçirdim. Bir ay sonra bu gün ofiste ilk günümdü. Bütün hafta ofiste çalışacağım ve bu gün neredeyse çıldırmak üzereydim. İnsanlar ile uğraşmak gerçekten bazen çok zor.
Yeni öğrencilerin kayıt işlemleri yapılıyor bu hafta. Geçen hafta da girişler yapılmıştı. Bu hafta sıra bekleyipte not oranı yeterli gelmeyen öğrencilerin kaydı yapılıyor. Yani geçen hafta gelmeyip yerlerini kabul etmeyen öğrenci adayların yerleri yeniden dağıtılıyor.
Almanya'da üniversiteye giriş biraz daha farklı. Ve bence bir an önce Türkiye'de bu sisteme geçmeli.
Bir sürü sınav ile deli etmesinler canım memleketimin çocuklarını.
Lise son sınıf diplomanizda not oranı hesaplanıyor. Bu not oranı ile hangi bölümleri okuyabileceginiz belirleniyor. Sizde istediğiniz bir bölüme baş vuruyorsunuz. Alindiginiz taktirde de üniversiteye başlıyorsunuz. Ha oldu ki alinmadiniz, bir daha ki dönem için tekrar basvurabiliyorsunuz.
Not oranı gerekmeyen bölümlerde oluyor. Mesela elektronik mühendisliğinin not oranı yok. Başvuruyorsunuz ve kayıt olup hemen üniversiteye başlıyorsunuz. Yok ev aramaktı, yok yurt bakmakti derdiniz yok. Tabi ki oturduğunuz yerden çok uzakta bulunan bir üniversite seçmezseniz.
Bende bu hafta işte öğrenci kayıtlarını yapıyorum. Bu dönem yaklaşık 1000 öğrenci alındı bildiğim kadarıyla. Yani tahmin edersiniz ki, benim ofis yol geçen hani ;)

6 yorum:

  1. O sistem Almanya'ya uygun olabilir ancak Türkiye'ye uygun olduğğunu düşünmüyorum. Çünkü bir bölgedeki öğrencinin diplomasındaki puanın değeri ile başka bir bölgedeki öğrencinin diplomasındaki puan değeri aynı olmayabilir. Daha açık konuşmak gerekirse, örneğin batıda ortalaması 100 üzerinden 90 olan bir öğrenci ile doğuda ortalaması 100 üzerinden 90 olan bir öğrencinin durumları çok çok farklı olabiliyor...

    Buarada size de kolay gelsin.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sartlar diyorsun anladim. Fakat yinede herkes kendi istegi dogrultusunda, okumak istedigi bölümü kendi secebilmesi, ileride sevdigi bir iste calismasi daha güzel degilmi sence. Peki diger sinavlara ne demeli. Mesela yerlestirme sinavi. Heleki siz ögretmenler bunu cok iyi biliyorsunuz? Sistem kendi verdigi üniversite diplomasina güvenmiyor. Cok sacma geliyor bana.

      Sil
  2. Merhaba,
    Sahipsiz Cümlelere yorum yapmışsın blogumla ilgili, hiç yorumlarını göremiyorum nedense,
    Teşekkürler yine de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ilknur, hic yorum yapmadim bu güne kadar ama hep okuyorum. Bundan sonra yorum birakirim :) Mail atiyorum bu arada sana. Önemli

      Sil
    2. :) maili şimdi gördüm çok naziksin,

      Sil
    3. Rica ederim. Ne demek :)

      Sil